A A A
18.04.2024iz EEN - Crne Gore

SKUP U HELSINKIJU – NAJBRŽE RASTUĆI EVROPSKI REGION / JUGOISTOČNA EVROPA

Predstavnice konzorcijuma MontEENegro, Ljiljana Belada i Jelena Adžić, učestvovale su na skupu "Najbrže rastući evropski region / Jugoistočna Evropa", koji je 17. aprila održan u Helsinkiju. 

Business Finland i ambasade Finske u zemljama Jugoistočne Evrope organizovali su 17. aprila  u Helsinkiju događaj pod nazivom Najbrže rastući evropski region / Jugoistočna Evropa. Skup je realizovan u saradnji sa Poslovnim udruženjem Finska-Srednja i Istočna Europa, Privrednom komorom Finske, Privrednom komorom regije Helsinki i Evropskom preduzetničkom mrežom Enterprise Europe Network (EEN). Događaj je bio prilika da se zainteresovanim kompanijama i investitorima iz Finske predstave poslovne prilike na tržištu  Jugoistočne Europe.

Skup, koji je okupio oko 140 učesnika otvorio je ministar spoljne trgovine i razvoja gospodin Ville Tavio, koji je ukazao na značaj snaženja saradnje finske privrede sa ovim dijelom Evrope. Posebno je istakao da Finska snažno podržava evropski put ZB i da su spremni da podijele iskustva i ekspertizu u svim oblastima, kako bi pružili doprinos uspjehu na tom evropskom putu.

Nakon prezentacija koje su organizovane kroz dvije sesije : Finski poslovni primjeri u regiji – Kako dalje? i Kako finansirati izvoz i investicije?, uslijedili su bilateralni sastanci finskih kompanija sa predstavnicima poslovnih udruženja, ministarstava i ambasada iz Regiona. Jelena Adžić, samostalna savjetnica u Sektoru za međunarodnu saradnju Privredne komore Crne Gore bila je učesnica na ovom događaju i razgovarala sa zainteresovanim predstavnicima tamošnjih kompanija, te prisutnih finansijskih institucija odgovarajući na njihova brojna pitanja i interesovanje za poslovni ambijent u Crnoj Gori. U posebnom dijelu skupa, namijenjenom predstavljanju zemlje, Ljiljana Belada, načelnica Direkcije za podsticaj investicija i realizaciju investicionih projekata u Ministarstvu ekonomskog razvoja, koja je ujedno i predstavljala crnogorski konzorcijum Evropske preduzetničke mreže MontEENegro, prezentovila osnovne performanse ambijenta Crne Gore za investiranje.

Ovom prilikom predstavljene su sljedeće zemlje: Crna Gora, Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Kosovo, Grčka, Hrvatska, Moldavija, Sjeverna Makedonija, Rumunija i Srbija.

Brojni finski privrednici prisutni na ovom skupu iskazali su interesovanje za posjetu našoj zemlji i organizovanje poslovnog foruma, što će i inicirati preko svojih poslovnih udruženja.

Pored informacija o poslovnim mogućnostima u regionu na koji je bio usmjeren ovaj skup, učesnici su mogli dobiti više informacija i o mogućnostima finansiranja za podršku njihovom izvozu i ulaganjima, kao i čuti poslovna iskustva finskih kompanija ( Nokian tyres, K.Hartwall, Mirka Ltd) koje rade sa ovim zemljama.