A A A
09.05.2014iz EEN - Crne Gore

Saradnja sa Nacionalnom agencijom za regionalni razvoj Republike Srbije

Delegacija Nacionalne agencije za regionalni razvoj Republike Srbije je posjetila Direkciju za razvoj malih i srednjih preduzeća, i tom prilikom razgovarali o dosadašnjoj uspješnoj saradnji, ali su se i razmotrile mogućnosti dalje saradnje u okviru različitih projekata i inicijativa.

Kao dugogodišnji partneri, predstavnici obije institucije su zaključili da je neophodno intenzivirati buduću saradnju, prije svega kroz projekat Evropske mreže preduzetništva, Enterprise Europe Network. S obzirom da su obije institucije koordinatori ovog projekta u svojim zemljama, dogovorene su aktivnosti u dijelu pružanja praktičnih informacija i pomoći malim i srednjim preduzećima, sa ciljem lakšeg pronalaženja poslovnih partnera, uspostavljanje poslovne saradnje i joint ventura, kao i mogućnostima organizovanja poslovnih susreta, B2B sastanaka sa preduzećima iz dvije zemlje. Takodje, neophodna je saradnja u okviru novih projekata koji se finansiraju iz Evropskih fondova – COSME i Horizon 2020.

Pored saradnje na nekoliko prekograničnih projekata i inicijativa, ističe se saradnja u okviru projekta “Uspostavljanje i promocija mentoring sistema u malim i srednjim preduzećima u zemljama Zapadnog Balkana – Srbiji, Bosni i Hercegovini, i Crnoj Gori”, koji se sprovodi uz podršku Japanske Agencije za tehničku saradnju – JICA. Pružanje mentoring usluga na način kako je to potrebno preduzetnicima je ključno sredstvo u podsticanju konkurentnosti njihovog biznisa. Kroz razvoj pružanja besplatne nefinansijske podrške u vidu savjetodavnih i poslovnih usluga preduzetnicima se direktno pružaju sve neophodne informacije koje su im potrebne da bi kvalitetno provjerili validnost svoje poslovne ideje i njene realizacije na tržištu, dobili informacije o mogućnostima finansiranja, pristupanju fondovima, vladinim programima podrške razvoju biznisa, novim tehnologijama, kao i mogućnostima za uspostavljanje poslovne saradnje i pronalaženja poslovnih partnera. U sprovodjenju ovog projekta značajno će biti iskustvo predstavnika NARR-a, koji već nekoliko godina uspješno sprovode proces uvodjenja mentoring usluga.