A A A
22.04.2020iz EEN - Crne Gore

Pravo intelektualne svojine – šta je potrebno da znamo prije ulaska u EU?

Povodom svjetskog dana intelektualne svojine - 26. aprila, a s ciljem kvalitetnog i efikasnog informisanja javnosti o ovoj oblasti, Generalni sekretarijat Vlade i Ministarstvo ekonomije organizuju online forum – Pravo intelektualne svojine – šta je potrebno da znamo prije ulaska u EU?

Tim povodom, pozivamo zainteresovane javnosti da elektronskim putem dostave pitanja iz oblasti prava intelektualne svojine, a relevantni sagovornici na ovu temu, predstavnici Ministarstva ekonomije i pregovaračke strukture za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore EU, će im u najkraćem roku odgovoriti.

Sva pitanja i nedoumice u vezi sa ovom temom možete uputiti putem Facebook naloga Sektora za informisanje javnosti o Evropskoj uniji i procesu pristupanja Evropskoj uniji Generalnog sekretarijata Vlade: @me4eu - https://www.facebook.com/me4eu/ ili na mejl adresu: svetlana.pesic@gsv.gov.me.

Pitanja se mogu postaviti do 23. aprila do 12:00 sati, a odgovori će biti blagovremeno objavljeni na sajtovima www.eu.me i Ministarstva ekonomije, kao i na Facebook stranici @me4eu i nadležnog resora.

S ciljem dostizanja evropskih standarda, Crna Gora u procesu pristupanja EU, u okviru pregovaračkog poglavlja 7. Pravo intelektualne svojine, radi na tome da jasno definiše granice dozvoljenog i savjesnog postupanja u ovoj oblasti.

Pravo intelektualne svojine je pravo “svojine” nad individualnim kreacijama. Iako neopipljiva u fizičkom smislu, ima sve karakteristike imovine i može se kupiti, prodati, licencirati, zamijeniti, pokloniti, naslijediti kao i svaka druga svojina. Pravo intelektualne svojine omogućava da kreativnost i inovativnost vrijede više, time što, kroz suzbijanje piraterije, kopiranja, falsifikovanja ili zloupotrebe autorskih djela, štiti ideju i znanje stvaraoca, dok sa druge strane, omogućava odgovarajuću naknadu za njegov intelektualni rad.

Svjetski dan intelektualne svojine se obilježava u okviru projekta EU4ME, koji finansira Evropska unija i dio je Strategije informisanja javnosti o pristupanju Crne Gore EU 2019-2022.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE