A A A
26.04.2024iz EEN - Crne Gore

Održan Poslovni forum Crna Gora - Slovenija

Uz podršku Evropske mreže preduzetništva u Crnoj Gori - MontEENegro, 25. aprila u Podgorici je održan Poslovni forum i bilateralni susreti crnogorskih i slovenačkih privrednika.

U okviru zvanične posjete predsjednice Slovenije Nataše Pirc Musar Crnoj Gori, Privredna komora Crne Gore, u saradnji sa Gospodarskom zbornicom Slovenije, agencijom Spirit Slovenija, a uz podršku Evropske mreže preduzetništva, 25. aprila je organizovala Poslovni forum i bilateralne razgovore crnogorskih i slovenačkih privrednika.

Cilj je bio sagledavanje mogućnosti za unapređenje i poboljšanje ekonomskih odnosa dvije zemlje, upoznavanje slovenačkih privrednika sa poslovnim mogućnostima u Crnoj Gori, kao i naših privrednika sa mogućnostima za poslovanje na tržištu Slovenije.

Forum su, uvodnim obraćanjima, otvorili: predsjednik Crne Gore mr Jakov Milatović, predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar, predsjednica Privredne komore Crne Gore dr Nina Drakić i Generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije Vesna Nahtigal. Moderator događaja bila je Jelena Adžić, EEN advisor.

Predsjednica Privredne komore Crne Gore dr Nina Drakić ocijenila je da će poslovni forum doprinijeti jačanju ekonomske saradnje dvije države.

– Danas se sastajemo u prisustvu dvoje šefova država, što govori u prilog našoj tvrdnji da Crna Gora i Slovenija svakim danom jačaju svoju ekonomsku i političku povezanost. Uvjerena sam da će se ovim susretima otvoriti novi ekonomski horizonti, te pobuditi partnerstva i prijateljstva kompanija i privrednika – kazala je Drakić.

Prema njenim riječima, Slovenačka privreda je vrlo razvijena, industrijski moguće i najperspektivnija među zemljama bivše Jugoslavije, sa izraženim rezultatima u indeksu održivosti životne sredine, te odmjerenom ekonomskom politikom, prilagođenom savremenim potrebama privrede i građana.

– Crna Gora želi da slijedi sva navedena pozitivna iskustva i vjerujem da u velikoj mjeri to činimo od obnove nezavisnosti naovamo, a naročito nakon sticanja punopravnog članstva u Sjeverno-atlantskom savezu – rekla je Drakić.

Ističe da se naša zemlja u posljednjoj deceniji profilisala kao atraktivna investiciona destinacija, ušla u period zahtjevnih reformi na dostizanju evropskih standarda i zakoračila u razdoblje ekonomskog prosperiteta napredujući na listama konkurentnosti poslovnog okruženja.

Danas, kaže Drakić, u Crnoj Gori posluju desetine kompanija sa slovenačkim kapitalom. Međutim, uprkos osnaživanju međukompanijskih partnerstava, bilansi razmjene, naročito oni koji pokazuju izvoznu sposobnost crnogorske privrede, i dalje su veoma skromni. Raduje kontinuiran rast broja slovenačkih turista i rekordan broj dolazaka i noćenja u 2023. godini.

– Vjerujemo da postoji prostor da se nova polja saradnje otvore u oblastima digitalizacije, IT usluga, energetike, turizma, agrara i drvoprerade. Uvjerena sam da će slovenački investitori prepoznati interes da ulažu u pojedine sektore crnogorske privrede, jer komparativne prednosti postoje na našoj strani, a vaša specijalizovana i diversifikovana ekonomija će pravilno identifikovati sfere za ulaganja i investicije – rekla je Drakić.

Nakon uvodnih govora, poslovne i investicione ambijente  Crne Gore i Slovenije predstavili su Nenad Radović, načelnik Odsjeka za promociju stranih investicija pri Agenciji za investicije Crne Gore i Rok Capl, direktor javne agencije SPIRIT Republike Slovenije, dok su, u okviru poslovnog foruma, predsjednici Crne Gore i Slovenije razgovarali sa privrednicima.

Forum je okončan bilateralnim razgovorima predstavnika preko 50 kompanija dvije zemlje u cilju uspostavljanja kontakata i ostvarivanja poslovnih interesa, a istovremeno i doprinosa u daljem jačanju privredne i ukupne saradnje Crne Gore i Slovenije. Učesnici B2B susreta izrazili su zadovoljstvo ostvarenim poslovnim kontaktima i obavljenim razgovorima o potencijalnoj saradnji sa slovenačkim kolegama.