A A A
11.04.2021iz EEN - Crne Gore

Obuka za pisanje i planiranje projekata

Privredna komora Crne Gore, kao dio EEN mreže, u četvrtak 22.04.2021. godine, sa početkom u 9 časova, u prostorijama Privredne komore (ul. Novaka Miloševa 29/II, Podgorica) i online, organizuje Obuku za pisanje i planiranje projekata

Prepoznato je da dostupnost sredstava iz predpristupnih i bilateralnih sredstava Evropske unije i drugih donatora predstavlja izuzetnu priliku za različite sektore u Crnoj Gori (IT, poljoprivreda, ruralni razvoj, energetika, oblasti inovacija, zaštite životne sredine i sl.). Istovremeno, nedostatak informacija o istim, kao i nedovoljni kapaciteti za njihovu apsorpciju, mogu značajno umanjiti stepen njihovog iskorišćenja.

Upravo zbog ograničenja na koja nam privredna društva ukazuju, a koja čine nedovoljna informisanost, nedostatak znanja i vještina za apliciranje i realizaciju projekta, Privredna komora Crne Gore realizovaće niz aktivnosti usmjerenih upravo na podizanje kapaciteta inovativnih MMSP za korišćenje sredstava fondova Evropske unije i opšte pripreme projektnih predloga.

Pomenuta Obuka za pisanje i planiranje projekata, i uopšteno za upravljanje projektnim ciklusom (Project Cycle Management- PCM) sprovodi se u formi interaktivnih radionica, sa ciljem da se pored teorijskih steknu i praktična znanja. Obuka prije svake vježbe ima set teorijskog dijela i smjernica za planiranje projekta, nakon čega učesnici, podijeljeni u grupe i uz podršku trenera, rade na razvoju svojih projektnih ideja do nacrta projekta. Svrha radionice je usvajanje logike razvoja ideje u projekat i alatki koje obezbjeđuju precizno identifikovanje ciljeva, rezultata i aktivnosti, vremenskog okvira za njihovo sprovođenje i budžeta akcije, kao ključnih elemenata svakog projekta.

Program rada je podijeljen na 4 modula/ interaktivne sesije:

Sesija 1 Uvod i analiza problema i izazova – izrada tzv. problemskog stabla

Sesija 2 Analiza ciljeva i stejkholdera – izrada tzv. stabla ciljeva i identifikovanje zainteresovanih strana

Sesija 3 Struktura i dizajn projekta- izrada logike intervencije i definisanje indikatora

Sesija 4 Pretpostavke i resursi- procjena rizika i vremenskog okvira

Obuku će voditi Ana Simonović (ProAct), konsultantkinja za pisanje i upravljanje projektima sa dugogodišnjim iskustvom u ovoj oblasti.

Za potrebe realizacije ove aktivnosti, kreiran je upitnik koji će nam pomoći da dobijemo jasniju sliku o potrebama i interesovanjima kompanija za realizaciju projekata u oblasti njihovog djelovanja.

Interesovanje za pohađanje obuke možete iskazati kroz pomenuti upitnik najkasnije do petka 16.04.2021. godine do 12h. Broj mjesta je ograničen i svaka kompanija može delegirati po jednog predstavnika.