A A A
08.12.2023iz EEN - Crne Goreiz EEN Mreze

XIII Regionalna konferencija Enterprise Europe Network projekta: Povezivanje, podrška i razvoj održive ekonomije

Univerzitet Ćirilo i Metodije, Fondacija MIR i Privredna komora Sjeverne Makedonije, institucije koje čine EENOMA konzorcijum zajedno s regionalnim partnerima, organiziovali su dvodnevnu XIII Regionalnu konferencija Enterprise Europe Network projekta, na temu Zelene agende i održivosti, koja je okupila osamdeset predstavnika partnerskih institucija iz regije – Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Konferencija je održana u Skoplju od 5. do 7. decembra 2023. godine. Cilj ovog tradicionalnog događaja bio je unapređenje saradnje među regionalnim partnerima i konzorcijuma EEN-a, poboljšanje kvaliteta i kapaciteta usluga. Ovo je bila prilika za razmjenu iskustva u okviru panel diskusija koje su bile vezane za investiranje i načine podrške sektoru obnovljivih izvora energije, za kreiranje održivog i diversifikovanog energetskog sektora, kao i prilika za predstavljanje različitih mehanizama podrške i dodjele bespovratnih sredstava koji su na raspolaganju malim i srednjim preduzećima i start upovima u regionu, koji se  bave cirkularnom ekonomijom.

U ime crnogorskog konzorcijuma - MontEENegro konferenciji su prisustvovali predstavnici Privredne komore Crne Gore, Ministarstva ekonomskog razvoja i Mašinskog fakulteta, koji su uz učešće na skupu dogovorili zajedničke aktivnosti u narednom periodu.

Predstavnica Ministarstva ekonomskog razvoja Ljiljana Belada predstavila je primjere najbolje prakse i inicijative u dijelu nacionalnih programa podrške privredi, dok je Tanja Radusinović direktorica Sektora za projekte u Privrednoj komori Crne Gore govorila o ulozi Privredne komore u podizanju svijesti, pružanju podrške i stvaranju okruženja u kojem preduzeća mogu doprinijeti održivom razvoju ekonomije i društva. Prisutne je informisala o aktivnostima Komore na temu cirkularne ekonomije, te da je uspostavjen HUB cirkularne ekonomije (CE HUB) kao jedinstveni punkt za cirkularne inicijative i rješenja. HUB ima za cilj da bude centar znanja i ekspertize, omogući pristup domaćoj i međunarodnoj praksi i iskustvima, kao i tekućim aktivnostima i događajima koji se tiču cirkularne ekonomije.Učestvujući u panelu predstavila je aktivnosti koje Komora sprovodi kada je u pitanju ova oblast, kao i sadržaj Mape puta Crne Gore ka cirkularnoj ekonomiji.

Akcioni plan za Zelenu agendu identifikovao je pet prioritenih područja koja imaju najveći potencijal za cirkularnu tranziciju, posebno naglašavajući značaj industrijske simbioze. Podsticanje cirkularnog modela poslovanja, uz promovisanje održivog finansiranja značajni su za postizanje veće konkurentnosti privrede. Te je u tom smislu, drugog dana Konferencije, u okviru Cirkularnog start up demo dana, 17 odabranih cirkularnih startup kompanija sa Zapadnog Balkana predstavilo svoje projekte i biznis ideje pred investitorima i međunarodnim stručnjacima iz ove oblasti. Investitori su bili iz Njemačke, Bugarske, Italije, Mađarske i Sjeverne Makedonije. Svih 17 kompanija je dobilo mentorsku podršku od strane EEN eksperata. Učešćem na ovom događaju, startup kompanijama koja žele da usvoje principe cirkularne ekonomije, smanje otpad i emisije, povećaju prihode i razviju inovativne prakse pružena je praktična podršku u ranoj fazi razvoja.

Crnu Goru predstavljala je Ana Curk u ime MDTR Architecture, Meditera D.O.O. Ona je govorila o inovativnim tehnologijama u građevinarstvu i razvoju opcija eko smještaja. Oni nude održive, energetski efikasne I ekološki prihvatljive kuće za turizam.

Demo dan je u organizovan u saradnji sa Centralno Evropskom Inicijativom - CEI, Youth Entrepreneurial Service Foundation, a sve pod pokroviteljstvom Regionalne konferencije EEN projekta i 6 konzorcijuma Zapadnog Balkana.