A A A
09.04.2019iz EEN - Crne Goreiz EEN Mreze

Samit ženskog liderskog preduzetništva za Jugoistočnu Evropu 2019

Samit ženskog liderskog preduzetništva za Jugoistočnu Evropu 2019 je prvi događaj ove vrste koji okuplja najeminentnije govornike i govornice iz politike, biznisa, akademije i NVO sektora sa ciljem promovisanja zenskog liderstva u oblastima biznisa, politike, akademije i drugih društvenih segmenata. Cilj ovog skupa je utemeljiti eminentni centralni događaj u jugoistočnog Evropi koji će u budućnosti poslužiti kao platforma svim društvenim promjenama u cilju unaprijeđenja položaja žena u društvu. Skup je organizovan od strane regionalne asocijacije preduzetnica  “Poslovna žena“ koja ima za cilj da okupi, umreži i podstakne razmjenu iskustva, znanja i problema kao i da postaknu žene čije ideje čekaju realizaciju u preduzetništvu.

Samit je otvorila predsjednica Regionalne asocijacije preduzetnica “Poslovna žena” Dženita Zirdum, saopštivši da je sam događaj posvećen sadašnjosti i pronalaženju rješenja koje vodi ka ravnopravnom položaju žena u budućnosti. Posebno je istakla saradnju Regionalne asocijacije poduzetnica sa Evropskom mrežom preuzetnika, te da je RAP konkretizirao svoje prijedloge u Deklaraciji 40 plus.

Centralni događaj samita su bile tri panel diskusije, na kojima su 16 eminentnih stručnjaka iz zemlje i regiona diskutovali na teme „Izazovi ženskog liderstva u biznisu“, „Žene u javnom sektoru“ i „Budućnost obrazovanja“.

Tokom prvog panela, Snježana Koepruner, generalna direktorica proizvodnog preduzeća GS-Machine iz Travnika je izjavila da žene posjeduju emotivnu inteligenciju koja, kroz empatiju, može biti rješenje na problem masovnog iseljavanja mladih ljudi iz regiona. Izudin Ahmetlić, direktor kompanije HIFA OIL, je naglasio da žene moraju biti istrajnije u dijelu vrednovanja onoga što rade. „Evropa lagano umire biološki, postaje gladnija za muškom radnom snagom, stoga žene dolaze u priliku da rade one poslove koje je do sada društvo smatralo kao muške poslovne. Tokom poslednje decenije, žene ozbiljno ulaze u svijet biznisa. Potrebnoje da se ozbiljno pristupiti na afirmaciji žena u preduzetništvu. Pozivam žene da odlučnije koračaju u budućnost uvažavajući svoje prednosti! Pozivam muškarce da cijene kvalitete žena!“. Nina Režepagić, generalna direktorica i vlasnica preduzeća OR iz Podgorice predložila je da se otvori psihološko savjetovalište za žene u cilju emotivnog jačanja žena i osnaživanja njihovih poduhvata u preduzetništvu. Dodala je da je potrebno napraviti istraživanje koje bi definisalo koji su interni uticaji na žene da se posvete preduzetništvu.

Drugi panel bio je posvećen uključenosti žena u javnom sektoru kao i njihova prisustnost na mjestima odlučivanja. Nada Budiša iz Privredne komore Banja Luka izjavila je da prema evidenciji nezaposlenih, najviše ima žena bez obzira na nivo obrazovanja. Takođe istraživanje pokazuju da žene imaju niže plate od muškaraca za iste poslove što je rezultat slabije uključenosti žena u brojnim obukama i službenim putovanjima. Ministarka za ljudska prava i izbjeglice, Semiha Borovac je naglasila da se još uvijek ne koriste benefiti Zakona o ravnopravnosti polova, jer žene nisu dovoljno prisutne na mjestima odlučivanja. Dodala je da je potrebno razvijati svijest u dijelu pružanja podrške ženama tokom izbornog procesa, ali i kada je na vlasti.

Poslednji panel je bio posvećen predlozima na koji način se može unaprijedi uključenost žena u poslovni sektor. Direktorica TPO Fondacije, dr Zilka Spahić Šiljak je istakla da je institucionalizirani patrijarhat predstavlja prepreku u razvoju društva jednakih šansi. “Benevalentni seksizam, te podilaženje patrijarhatu je nešto na šta se prećutno pristaje žena današnjice”. Učesnici panela su savjetovali da se dodatno radi na obrazovanju kako žena tako i omladine.

Zaključci sa „Samita ženskog liderskog preduzetništva za Jugoistočnu Evropu 2019” su:

  • Podsticati žene na obrazovanje ukoliko želimo razvijeno društvo;
  • Razviti svijest o podršci žena u izbornom procesu i kada je na vlasti;
  • Nakon uključivanja žena na odlučujućim mjestima očekuje se sa sigurnošću privredni rast;
  • Podstaći žene da odlučnije preuzimaju upravljačke pozicije i odlučuju se na preduzetništvo;
  • Kreiranje ravnoteže među polovima u svim djelovima društva, uz poseban akcenat na povezivanje organizacija i institucija na regionalnom nivou.

Nakon panel disklusija, u okviru samita održani su poslovni susreti privrednika iz regiona pod okvirom projekta Evropska mreža preduzetnika. Svoje interesovanje za poslovne susrete izrazilo je oko 90 preduzeća, a održano je blizu 200 poslovnih sastanaka. Iz Crne Gore predstavnici su bili iz Privredne komore Crne Gore, Business centra iz Bara i preduzeća Merkator iz Bijelog Polja.