A A A
13.02.2019iz EEN - Crne Goreiz EEN Mreze

Poslovni forum sa Hrvatskom

Forum crnogorskih i hrvatskih privrednika organizovan je u Zagrebu 13. februara 2019. godine, u okviru manifestacije „Dani kreativne Crne Gore u Zagrebu”.

Domaćin skupa, u čijem radu je učestvovalo više od 100 predstavnika kompanija dvije države, bila je Hrvatska gospodarska komora.

Pozdravne riječi uputili su potpredsjednici crnogorske i hrvatske komore Ivan Saveljić i Ivan Barbarić, te ambasador Crne Gore u Zagrebu Boro Vučinić.

Potpredsjednik Saveljić je ocijenio da je interesovanje privrednika za forum potvrda da poslovne zajednice obje zemlje prepoznaju značajan prostor za saradnju.

- Razvoj regionalne saradnje jedan je od najvažnijih ciljeva međunarodnih aktivnosti Privredne komore Crne Gore, pa je i današnji poslovni forum rezultat ovih napora – kazao je Saveljić.

Podsjetio je da dvije komore veoma kvalitetno sarađuju u Evropskoj mreži preduzetništva EEN, u okviru koje je organizovan i ovaj poslovni forum. Takođe, saradnja se realizuje kroz Asocijaciju komora Evrope, Jadransko - jonski forum privrednih komora, te bilateralne veze.

On je kazao da su dosljednost i istrajnost Hrvatske u evroatlantskim integracijama bile uzor Crnoj Gori, te podsjetio na konstantnu i otvorenu podršku iz ove države na putu naše zemlje ka EU i NATO.

- Crnoj Gori bi svakako bila korisna i hrvatska iskustva u privlačenju sredstava iz evropskih fondova, te zajednička realizacija projekata iz ekologije i energetske efikasnosti, gdje Crnu Goru očekuju zahtjevni poslovi prilagođavanja evropskim standardima – rekao je Saveljić.

On je rekao da Crna Gora treba da se blagovremeno pripremi za projekte koje će finansirati EU iz strukturnih fondova, kada naša zemlja postane članica. Ocijenio je da je Hrvatska spremno dočekala tu mogućnost, o čemu najbolje govore postignuti rezultati.

On je pozvao predstavnike HGK na forum privrednih komora, gradova i univerziteta i EUSAIR, koji će biti organizovan u maju u Budvi. Ovim događajima će se završiti predsjedavanje Crne Gore Jadransko jonskom inicijativom i Strategijom Evropske unije za jadransko jonski region (EUSAIR).

Forum je okončan bilateralnim razgovorima privrednika tokom kojih su razmatrane mogućnosti za uspostavljanje poslovnih partnerstava.