A A A
23.11.2018iz EEN - Crne Goreiz EEN Mreze

POSLOVNI FORUM CRNOGORSKIH I BOSANSKOHERCEGOVAČKIH PRIVREDNIKA

Poslovni forum crnogorskih i bosansko-hercegovačkih privrednika iz oblasti šumarstva i drvoprerade održan je 19. novembra 2018. godine u Sarajevu. Skup je organizovala Privredna komora Crne Gore u saradnji sa Vanjskotrgovinskom komorom Bosne i Hercegovine u okviru Evropske mreže preduzetništva. Učesnici su predstavili sektore šumarstva i drvoprerade u obje zemlje, potencijale, trenutni nivo saradnje i mogućnosti za njeno unapređenje. Poslovni forum je organizovan sa ciljem da se na osnovu uvida u ostvarene rezultate razmjene drvnog sekrora dvije zemlje otvori dijalag između kompanija i predstavnika vlasti i saradnja podigne na viši nivo.

U plenarnom dijelu foruma prisutnima su se obratili : Vlastimir Golubović predsjednik Privredne komore Crne Gore ,dr.sc. Vjekoslav Vuković potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, Marinko Bošnjak pomoćnik Federalnog ministra energije, rudarstva i industrije BiH, Goran Đalović načelnik Direkcije za industriju Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore i Dejan Medojević sekretar Sekretarijata za razvojne projekte Crne Gore. Forumu je prisustvovao crnogorski ambasador u BiH Milan Lakić.

U uvodnom obraćanju istaknute su osnovne informacije i potencijali drvnog sektora Bosne i Hercegovine i Crne Gore , stanje u šumarstvu Crne Gore, kao i program potdstcaja direktnim investicijama, finansijski i nefinansijski podsticaji koji su regulisani Uredbom o podsticajima Vlade Crne Gore.

O šumarstvu i drvnoj industriji u Crnoj Gori I Bosni I Hercegovini kroz prezentaciju govorili su i resorni sekretari  iz komora Goran Popović i Selma Bašagić.

Nakon uvodnih izlaganja i prezentacija uslijedila je diskusija na temu unapređenja poslovne saradnje privrednika drvnog sektora, na osnovu koje su kasnije izvučeni i zaključci Foruma. Zaključci će poslužiti kao preporuke za dalju analizu, sa ciljem da se nađe najoptimalnije rješenje,koje će unaprijediti konkurentnost crnogorskih i bosanskohercegovačkih preduzeća.