A A A
22.03.2023iz EEN - Crne Goreiz EEN Mreze

Održan Info dan Evropskog savjeta za inovacije

Domaćin događaja, Privredna komora Srbije u saradnji sa Evropskim savjetom za inovacije i izvršnom agencijom za mala i srednja preduzeća (EISMEA), uz podršku konzorcijuma Evropske mreže preduzetništva iz jugoistočne Evrope (Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Crne Gore), organizovala je 22. marta Info dan posvećen programu Akcelerator – jednom od instrumenta Evropskog savjeta za inovacije. Ovo je prvi EIC Info dan namijenjen firmama iz regiona, u kojem su učestvovali takođe predstavnici/e Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma i crnogorske kompanije.

Evropski savjet za inovacije pruža podršku kombinovanjem bespovratnih sredstava i ulaganjem u vlasnički kapital. U okviru Info sesije predstavljen je njihov program namijenjen startapovima i MSP iz JIE regiona za razvoj i unapređenje revolucionarnih inovacija, koje imaju potencijal da stvore nova tržišta ili da dovedu do promjena na postojećim.

Učesnici/e su imali prilike da saznaju više o vidovima podrške koje pruža EIC i informišu se o raznim izvorima finansiranja koji su dostupni preduzećima u JIE regionu. Takođe, oni su dobili korisne savjete o procesu apliciranja direktno od EIC eksperata i razmijenili iskustva sa uspješnim dobitnicima EIC granta iz JIE regiona. Pored umrežavanje sa visokoinovativnim firmama iz regiona, svi prisutni su saznali nešto više o efikasnoj “pitching” tehnici, koja daje rezultate za ovakav vid dodjele podrške.