A A A
23.11.2018iz EEN - Crne Goreiz EEN Mreze

MOGUĆNOST POSLOVANJA REGIONA ZAPADNOG BALKANA I REGIONA NORDIJSKIH ZEMALJA

Potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Ivan Saveljić učestvovao je u radu poslovnog foruma „Mogućnost poslovanja Regiona Zapadnog Balkana i Regiona Nordijskih zemalja“, koji je održan u Beogradu od 16. do 19. oktobra 2018. godine.

Skup je u okviru Evropske mreže preduzetništva organizovala Privredna komora Srbije u saradnji sa Komorskim investicionim forumom, Nordijskom poslovnom alijansom u Srbiji, te ambasadama Danske, Finske i Švedske. Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana (KIF ZB) jedan je od projekata podrške privredi i jačanju ekonomske saradnje u regionu. Članice Foruma su privredne komore uključene u Berlinski proces - Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije, kao i komore Hrvatske i Slovenije.

Forum je bio je prilika da se oko 160 predstavnika privrede zemalja regiona bliže upozna sa nordijskom poslovnom kulturom, primjerima i koristima implemetacije njihovog pristupa poslovanju, te da prepoznaju potencijalne oblasti saradnje sa investitorima iz ovog područja.

Potpredsjednik Saveljić je govorio o mogućnostima unapređenja saradnje Crne Gore sa nordijskim zemljama.

Uvjerujen je da je recept uspjeha nordijske saradnje primjenjiv na Zapadni Balkan, u cilju unapređenja života i standarda naših naroda. Probleme iz prošlosti smatra treba da prevaziđemo ili da fokus na njih smanjimo, a okrenemo se zajedničkoj proevropskoj budućnosti.

On je pozvao nordijske investitore da više ulažu u našu zemlju koju, kako je istakao, karakterišu monetarna i makroekonomska stabilnost, jednostavna procedura osnivanja preduzeća, liberalan ekonomski režim spoljne trgovine, kao i povoljna poreska politika.

Saveljić je rekao da pored očiglednih turističkih potencijala, Crna Gora je atraktivna lokacija i za investiranje u druge sektore kao što su poljoprivreda, energetika, ICT .

Centralni događaj Nedjelje nordijskih zemalja posvećene saradnji i povezivanju kompanija nordijskog regiona i regiona Zapadnog Balkana bio je u petak 19.novembra. Ovom događaju prisustvovao je predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sa ministrima.