A A A
02.09.2014iz EEN Mreze

EIF objavio pozive za iskazivanje interesa finansijskih posrednika za finansiranje MSP

Evropski Investicioni Fond (EIF) je na osnovu sporazuma potpisanih sa Evropskom komisijom objavio tri poziva za iskazivanje interesa za odabir finansijskih i kreditnih institucija, kao posredničkih tijela, koje pružaju podršku malim i srednjim preduzećima.  
U okviru COSME programa (Programa za konkurentnost i MSP), EIF će podržati kroz obezbjedjivanje sredstava namijenjenih kreditiranju malih i srednjih preduzeća, kao i kroz davanje garancija malim i srednjim preduzećima.  
U okviru Horizon 2020 programa, EIF je objavio poziv za iskazivanje interesa za odabir finansijskih posredničkih tijela za finansiranje inovativnih malih i srednjih preduzeća kroz The InnovFin SME Guarantee Facility. Prihvatljivi korisnici su finansijske institucije koje osiguravaju kredite, odnosno obezbjedjuju garancije malim i srednjim preduzećima za inovativne projekte.  
Putem ovog mehanizma EIF i EU preuzimaju dio rizika finansijskih institucija za plasman sredstava (kredita ili garancija) u iznosima od 25.000 do 7.5 miliona EUR. 

O Evropskom Investicionom Fondu 
Evropski Investicioni Fond (EIF) sa sjedištem u Luksemburgu, osnovan je od strane Evropske komisije, Evropske investicione banke, kao i 25 finansijskih institucija iz zemalja Evropske unije, Turske i Hrvatske 1994. godine. EIF je specijalistički fond koji obezbjeđuje olakšan pristup finansijskim sredstvima segmentu malih i srednjih preduzeća. Posluje preko velikog broja finansijskih institucija i to na dva načina: kroz obezbjeđivanje finansijskih sredstava namijenjenih kreditiranju ovog segmenta i kroz preuzimanje dijela rizika, davanjem garancija na dio plasiranih sredstava. 
EIF je do kraja 2013.god podržao investicije u preko 470 fondova sa oko 7,9 biliona EUR, što ga čini liderom na finansijskom tržištu Evrope. Takodje, njegov portfolio u garantnom aranžmanu iznosi preko 5,6 biliona EUR u 300 institucija, čime se pozicionira kao glavni Evropski garant za mikro finansiranje MSP.